Noć muzeja 27. siječnja

Noć muzeja 27. siječnja
Noć muzeja: Poreč, Istarska sabornica, 27. siječnja 2017.

Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino i ove je godine pripremio program za obilježavanje manifestacije Noć muzeja, koja će se održati u petak, 27. siječnja 2017.

Tema 12. Noći muzeja je "Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo", a njome se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.

Porečka Noć muzeja započinje u 18:00 sati radionicom za djecu “Kreativni zvuci” te večernjim obilaskom starogradske jezgre uz stručno vodstvo. Program se nastavlja u 19:00 sati predavanjem o opernoj sezoni u Poreču kroz povijest te predstavljanjem muzejske vitrine posvećene Gašparu Lakoviću, istarskom  izrađivaču i sviraču miha. U 20:00 sati na rasporedu je dramska predstava “Špuce i profumi” u izvedbi članova Društva prijatelja Giostre iz Poreča, a od 21:00 sat publiku će zabavljati članovi Domskog banda iz Doma za odrasle osobe Motovun. Od 18:00 do 23:00 sata organizirano je druženje uz kuhano vino, čaj i kolače.

Program će se odvijati u Istarskoj sabornici, M. Laginje 6.

Program: 

18:00 - 19:00 Kreativni zvuci / RADIONICA

Radionica za djecu, voditeljica Vltava Muk. Polaznici radionice upoznat će se s razvojem poimanja zvuka i glazbe kroz povijest, te će se okušati u izradi više vrsta instrumenata od recikliranih materijala. Na kraju slijedi druženje uz eksperimentiranje sa zvukom i raznim ritmovima.

18:00 - 19:00 Večernji obilazak starogradske jezgre Poreča / STRUČNO VODSTVO

Obilazak kultruno-povijesnih znamenitosti starogradske jezgre Poreča uz stručno vodstvo kustosa Davora Munde.

19:00 - 19:30 Opera u Poreču početkom 20. stoljeća / PREDAVANJE

Predavanje kustosa Gaetana Benčića o opernoj sezoni u gradu Poreču početkom 20. stoljeća.

19:30 - 20:00 Vitrina Noći muzeja: Gašpar Laković / PREDSTAVLJANJE

Gašpar Laković (1884–1970), istarski izrađivač i svirač miha iz Lakovići kraj Sv. Lovreča, u poslijeratnom razdoblju bio je poznat kao jedan od najboljih nastavljača glazbene tradicije Istre te je svirao na mnogim svadbama i druženjima, ali i pred savezničkom Komisijom za razgraničenje Italije i Jugoslavije 1946. u Pazinu. U porečkom muzeju čuva se njegova ostavština koja će ovom prilikom biti izložena.

20:00 - 21:00 Špuce i profumi / PREDSTAVA

Dramska predstava u izvedbi članova Društva prijatelja Giostre.

21:00 - 23:00 Domski band / KONCERT

Nastup članova Domskog banda iz Doma za odrasle osobe Motovun.